Sportvissen op de Edersee

Vanaf onze vakantiewoning bent u in circa 30 minuten bij de Edersee. De Edersee is een van de rijkste viswateren in Duitsland met maarliefst 31 vissoorten. Het is een paradijs voor de sportvissers, metname voor roofvissen. Zo zit er veel snoek, baars en snoekbaars.

Op de Edersee kunt u ook diverse bootjes huren, zowel roei-, electrisch- als motorboten. Tevens zijn er ondernemers die “vissafari’s” organiseren.

Van de populatie bestaat circa 60% aan witvissen zoals Brasem en Voorn. Door deze verhoudingen groeien de roofvissen in de Edersee dan ook relatief snel en worden er met grote regelmaat
behoorlijk grote exemplaren gevangen.

Het seizoen 2009 was een recordjaar voor de spotvissers: zij vingen dat jaar in de Edersee maar liefst 2500 snoeken, evenzoveel snoekbaarsen en ruim 10.000 baarsen.
Er zijn maar weinig viswaters waar zo´n groot bestand aan baarsen tussen de 30- en 50-centimer zit als in de Edersee. Voor het vissen op roofvissen bestaan er wettelijke beperkingen voor wat betreft aantallen, seizoenen en minimum maten.

Visvergunningen.

Visvergunningen in Duitsland werken anders dan in Nederland. Het niet bezitten van een visvergunning in Duitsland is strafbaar en u dient er dus altijd een bij u te hebben tijdens het vissen.

Het `Zweckverband Naturpark Kellerwald-Edersee´ is de huurder van de visrechten in de Edersee. Deze vereniging is verantwoordelijk voor het uitgeven van visvergunningen, het bijhouden van de statistieken ten aanzien van de visstanden en de visserijcontrole. Op deze wijze kan de verhouding tussen de verschillende vissoorten op een verantwoorde wijze in stand worden gehouden. Er zijn vele landen van waaruit interesse is getoond voor de wijze waarop de visstand in de Edersee wordt beheerd.

In de Edersee kan men het gehele jaar door vissen. Elk jaargetijde heeft zo haar eigen bekoringen. In het voorjaar zit het meer meestal behoorlijk vol met jonge vissen.
In de zomer echter wordt het vissen veel gedaan op de wat grotere roofvissen. Voor het sportvissen zijn dan de vroege ochtend en de avondschemering de beste momenten om
wat te vangen. In de herfst biedt een “schleppangeln” de beste kansen. De ervaring wijst uit dat in de winter per definitie de grootste vissen gevangen worden, maar dat het vissen dan wel

Er zijn verschillende mogelijkheden: van een tweedaagse visvergunning, tot een weekvergunning, een seizoensvergunning of zelfs een jaarvergunning.  De kosten van zo´n ´Fischereierlaubnisscheine´ vallen wel mee. Zo kost een tweedaagse vergunning 20 euro inclusief 5 euro borg voor de “Fangliste”. Een jaarvergunning komt alles bij elkaar uit op 175  euro. Voor minderjarigen zijn er afwijkende prijzen.

Meer informatie over de prijzen en de mogelijkheden zijn te lezen op National park Kellerwald-Edersee.

Hotspots

De lokale vis vereniging heeft een mooie kaart met hotspots op de Edersee.

a_Hotspots1

De website van de vis vereniging

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *